úterý 5. března 2013

30 minut po půlnoci (70 %) – Napínavý thriller o dopadení Usámy stojí za váš čas


Režisérka Kathryn Bigelow, která zrežírovala třeba oscarové překvapení roku 2009, válečné drama Smrt čeká všude, se pustila do pátrání po bin Ládinovi. Co všechno se stalo během desetileté honičky na nejhledanějšího muže planety?


Originální název: Zero Dark Thirty 
Hodnocení: 70 %
Ve zkratce: Napínavý thriller, ve kterém vedou herecké výkony a chytré dialogy nad neúnosnou stopáží, směřující k dopadení Usáma bin Ládina.
Světová premiéra: 19. 12. 2012
Celosvětové tržby k 02. 03. 2013: 105 604 000 dolarů

Film začíná úplně černým obrazem a záznamem skutečných telefonátů obětí 11. září 2011. Střih a jsme hned dva roky od světové tragédie a sledujeme pátrání po teroristovi a vůdci Al-Káidy. První stopy vedou do Pákistánu, kde je i agentka CIA Maya (Jessica Chastain). Jak všichni víme, pátrání trvalo dlouhých deset let, i když vypadalo beznadějně, nakonec přivedlo agenty CIA na stopu Abu Ahmeda, který bydlel ve stejném domě, jako Usáma. Abuho agenti, po usilovné práci, vystopovali. Veškeré úsilí skončilo úspěšným dopadením Usáma bin Ládina speciální jednotkou Seal Team Six v městě Abbottábád...



Jedním z největších problémů filmu je jeho délka. Stopáž 2,5 hodiny by uspala kohokoli, hned po první hodince, i přes bezchybné natočení všech scén. Ať už se jedná o rychlé dialogy nebo nečekaný atentáty.

První polovina filmu se věnuje hlavně výslechům zadržených teroristů, kteří jsou nuceni při fyzickém (např. kritizovaný waterboarding - navození pocitu topení se) a sexuálním mučení (hra na pána a otroka) říct vše, co sami ani nevědí… Scény výslechů jsem velmi napínavé, o to překvapivější je pak scéna, ve které agentka Maya nabídne vězňovi jídlo. O informace pak nemá nouze. 

Během celého filmu, bohužel, nedostaneme šanci proniknout do soukromí hlavních postav, zejména agentky Mayi (ta je v provedení Jessicy Chastain velmi zajímavá), což by děj alespoň trošku odlehčilo a dalo odpočinout našim zapojeným mozkům.

Velkým plusem je neobsazení příliš známých hereckých tváří, což nesvádí diváka k sledování "své hvězdy", ale plně se může věnovat ději, který mnohdy obsahuje rychlé a důležité informace.

Pro všechny, kteří cítí radost z dopadení Usáma bin Ládina je 30 minut po půlnoci jasná volba. Pro milovníky bezchybných thrillerů bych doporučil raději něco jiného...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...