sobota 28. ledna 2012

TV TIP: Zlatý kompas - Mluvící zvířectvo versus Nicol Kidman (70 %)

Před pěti lety dorazil do našich kin fantasy snímek The Golden Compass vycházející z úspěšné knižní trilogie Philipa Pullmana. Dnes se dostává na obrazovky TV NOVA, tudíž jsem narazil na svou recenzi tohoto filmu a zařadil ji do tzv. retro recenzí.

Hlavní postavou prvního dílu je jedenáctiletá Lyra, která žije v Anglii 19. století, kde se zastavil čas a vládne zde přísná církev – Magisterium. Každý člověk zde navíc má svého duševního souputníka ve formě zvířete -takzvaného daemona. 

Lyra má nelehký úkol. Musí chtě nechtě zjistit proč všechny děti mizí u severního pólu a přitom porazit zlou paní Coulterovou… Podaří se jí zvítězit a najít bájnou substanci zvanou Prach, která vyvažuje částici dobra a zla?


Nejdříve se přiznám, že knižní vydání jsem nečetl. Z toho zřejmě vyplývá i to, že si nejsem jistý celkovým zasvěcením do děje filmu. To, co bych v knize přečetl na x počtu stranách, ve filmu shlédnu během úvodních minut a tak rychle, že toho ani moc nepoberu…

Úvod jede a jede až se zastaví u jedenáctileté „vyvolené“ Lyry, kterou společně se svým deamonem Pantem, medvědem Iorkem a dalšími čeká nekonečně dlouhá cesta, kterou režisér Chris Weitz (ano, ten tvůrce Prciček…) šikovně naznačil v závěru filmu a navnadil tak nejednoho diváka. Jsou-li na plátně digitální zvířata, film vypadá vskutku nádherně, a hlavně pokud promlouvá či jinak se propaguje lední medvěd Iorek Byrmison. Hold, trikům se už nevyrovná ani realita. (Tahle věta zní v součastné době dost vtipně)

Jedná-li se ale o lidské herce, nejvíc zaujme Nicol Kidman, jenž z počátku působí jako hodná teta Agáta, ale zdání klame. Trochu tomu napomáhá i její deamon. Bohužel málo prostoru dostal Daniel Craig, který když mu režisér dopřeje ukázat se nám, hraje o sto šest. Svůj debut zvládla i malá Lyra (Dakota Blue Richards). 

Nebýt by Nicol, digitálních triků a působivé výpravy, z filmu by se stal pouhý zmetek, jako se stalo u Narnie. Dávám 70 %, ať nežeru! 

Pán prstenů forever!

P. S. O pokračování se hovořilo již v roce 2008, kdy bylo odsunuto na rok 2012. Letos se natáčení zatím neplánuje, už jen proto, že představitelce Lyry je dvacet let...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...