neděle 19. května 2013

Velký Gatsby (60 %) – Ukecaná velkolepá podívaná


Je dost možné, že spousta lidí neví o čem je americký román Velký Gatsby, za nímž stojí spisovatel Francis Scott Fitzgerald. Je taky dost možné, že nikdo nezná jméno režiséra Baza Luhrmana. Za to je stoprocentně jisté, že každý zná herce Leonarda DiCapria a s chutí na něho zajde do kina. I když půjde o barevnou slátaninu s přebytkem slov, hlavně že to bude ve 3D s moderním zvukem.


Originální název: The Great Gatsby
Hodnocení: 60 %
Ve zkratce: Hodně povídání, hodně hudby, hodně barev, hodně minut a jako třešnička? Dokonalý Leonardo DiCaprio.
Světová premiéra: 10. 05. 2013
Celosvětové tržby k 17. 05. 2013: 74 394 000 dolarů

Příběh je vyprávěn, stejně jako v knižní předloze, zkrachovalým finančníkem Nickem Carrawayem (Tobey Maguire), který se pár let po první světové válce seznámí s tajemným a vypočítavým panem Gatsbym (Leonardo DiCaprio). Za vším taky hledejte ženu a v tomto příběhu hraje důležitou roli Nickova sestřenice Daisy (Carey Mulligan). Ta je totiž Gatsbyho dlouholetá láska, jenže jak dny plynuly a z prvního setkání Gatsbyho s Daisy zůstaly jen vzpomínky, Daisy se provdala za pólistu Toma (Joel Edgerton) a Gatsbymu nezbývá než zkusit vrátit zpátky ztracených pět let…


Baz Luhrman je velký fanoušek velkých, dlouhých a barevných podívaných. Zároveň má rád všechny možné filmové žánry. Velký Gatsby má totiž všechno a nic. Neustálé střídání divokých barevných kompozic (podobně jako u Moulin Rouge, což byl ale muzikál a od něho se to očekávalo), střídání jedné písně za druhou (soundtrack dostává jedno bezvýznamné plus), neustále se opakující přelety kamerou nebo nekonečné záběry z ptačí perspektivy a neúnosná dlouhá stopáž vás nutí několikrát po sobě přemýšlet o čase a kontrolovat si display svého telefonu, jestli náhodou už nebude konec.

Což je vážně na škodu. Protože všichni herci jsou skvěle vybráni a hrají jako ti největší profesionálové. Jakmile se na scéně objevuje Leonardo DiCaprio, musí nejedno dámské srdce zablýsknout radostí, protože Leo od potopení Titanicu skutečně ušel velký kus cesty (což nejednou dokázal) a stal se velkou hereckou hvězdou. Stejně tak Tobey Maguire, kterého si asi nejspíš budete neustále představovat jako nesmělého troubu, dokazuje, že umí hrát a získá si vás překvapující proměnou z neviňátka do zkrachovalého alkoholika. S Carey Mulligan je to poněkud horší, jelikož díky roli Daisy dostala za úkol vypadat nádherně a naivně, což taky vypadá, ale nic víc nehraje a je to nuda.

Všeho je ve Velkém Gatsbym moc a nic nás nemůže překvapit. Kdyby se režisér nenutil do divoké stylizace a všechno nepodřizoval technologii 3D, mohli jsme mít na světě intimní verzi plochého románu, jenže zas by na účty tvůrců neputovaly milióny dolarů… 

P. S. Viděno ve 2D v nabitém sálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...