neděle 17. února 2013

Babovřesky: Úplné dno českého filmu?

Designed by Tomas Vejmelka
V českých kinech ve čtvrtek na Valentýny odstartoval nejnovější film režiséra Zdeňka Trošky. Zatím váhám, jestli na film vyrazím, abych pak mohl zhodnotit, jestli mají pravdu recenzenti nebo miláček lidu, režisér Troška.


Pro nedočkavé jsem prolétl veškeré recenze, které dosud k Babovřeskám vznikly a přináším Vám ty nejlepší perličky. Rozhodně stojí za to si je přečíst. I když to většinou před zhlédnutím filmu nedělám...

Mirka Spáčilová - idnes.cz
O náhražce humoru, jíž Babovřesky ládují diváka se svatým přesvědčením, že oslavují lidovou zábavu, by se daly psát celé traktáty. Lidovost má zřejmě značit třeba poslední výrok umírající stařenky: "Ty vole, je po mně!" Nebo hrátky s nedoslýchavostí: "Božka? Nebožka." Či bábinky hartusící na muže mířící do hospody, že "ho... bereš a ještě to prochlastáš" - umělecký příspěvek k důchodové reformě.

Babovřesky jsou k nepřežití především kvůli tomu, že je v nich mnoho věcí, které v nich nemají co dělat, natočených nikoliv bez tempa, ale snad záporným tempem. Týká se to jak postav, které jsou představeny, něco je s nimi rozehráno a pak už se neobjeví (cikánka Lucie Bílá, drbny komunistky), tak i jednotlivých scén, u kterých je vám pointa jasná pár sekund poté, co začnou, ale přesto na tu pointu musíte čekat dlouhé minuty, aniž by se mezitím dostavily nějaké mezipointy, ospravedlňující to čekání.




Přímo fyzicky bolestivá je neúměrná stopáž. Řekli byste, že primitivní děj se nadá natáhnout na víc jak 80 minut? Chyba lávky, naivové, Zdeněk Troška vám naservíruje rovné dvě a čtvrt hodiny. Dvě a čtvrt! Pekelně dlouhé je to hlavně proto, že každá humorná situace je vysvětlována nejmíň pětkrát. Nejčastěji to vypadá tak, že starosta chce sestřelit holuba, ale místo toho trefí faráře na stromě do varlat. Farář pak popisuje sestře, co se mu stalo. Sestra to pak řekne starostově ženě. Ta to oznámí svým dětem. Děti to vybalí na starostu. Ten je dutý jak štoudev, takže nic nepochopí. Děti mu to vysvětlí ještě jednou. Starosta se zděsí a běží za farářem, který to mezitím znovu popisoval jeho ženě, aby se dozvěděl, jak to vlastně celé bylo.

Babovřesky jsou esencí těch nejprimitivnějších fórů. Žena tu svého údajně nevěrného muže opakovaně kope do rozkroku, ten si pak musí postižené partie chladit ledem, aby ho při tom načapala mladá dívka, a hádejte, co se stane, když jeden z hrdinů začne střílet vzduchovkou. Ano, trefí jiného obyvatele vesnice opět přesně do jisté inkriminované části těla.

Po přečtení pár recenzí si každý divák udělá názor sám. A pozor: V květnu odstartuje natáčení Babovřesek 2!

2 komentáře:

  1. Podle mě jsou ti recenzenti trošku vysazení na filmy české produkce

    OdpovědětVymazat
  2. No...za pár dní jsou tady Babovřesky 3 tak už se těším jak se zase strhne vlna hatu a kritiky :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...