sobota 15. června 2013

TV TIP: Andělé a démoni (60 %) - Nuda s příjemnými záblesky


Robert Langdon (Tom Hanks) opět zasahuje! Zfilmovaná stejnojmenná kniha spisovatele Dana Browna bohužel nepřinesla slibovanou (alespoň z knižní předlohy je cítit potenciál daleko větší než z předcházející Šifry mistra Leonarda) senzační podívanou. Tedy, ono se je na co dívat, ale o tom za chvíli.



Po smrti papeže je celý Vatikán na nohou. Volí se papež nový, Vatikán je oslaben. Toho zneužijí Ilumináti, jenž prostřednictvím svého vraha unesou čtyři největší favority na nového papeže a postupně se je chystají usmrtit. Chtějí ale hlavně smazat Vatikán ze zemského povrch prostřednictvím ukradené antihmoty z vědeckého pracoviště CERN ve švýcarské Ženevě. Na řadu nastupuje symbolista Robert Langdon, vědkyně z CERNu Vittorie (Ayelet Zurer) a mladý camerlengo, papežův komoří, Patrick McKenna (Ewan McGregor). Vzduchem létají kulky, po tvářících tečou slzy a z žil stříká krev (není-li někdo zrovna upálen zaživa).

Film Andělé a démoni, než se dostane za první půlku, velmi pokulhává. Ono přesněji řečeno, stojí! První polovina je plná vysvětlování (historie Vatikánu a převážně volby papeže, historie a vysvětlení kdo jsou to Ilumináti, a zasvěcení jak vůbec pracují vědci v CERNu).

Z filmu kouká v některých scénách nesmyslnost, která (pamatuji-li si dobře)ve knize určitě nebyla. Může-li jedna postava (nebudu úmyslně jmenovat) zabránit dalšímu krveprolití pouhým zveřejněním jistých deníků proč to neudělá? Nebo… Postava vraha má šanci zabít dvě důležité postavy. Co byste udělali být v jeho kůži, kdybyste v ruce měli zbraň a nikdo kolem? Střelili, nebo jim řekli: Nic vám neudělám, pokud za mnou nepůjdete a nebudete mě dál sledovat. Ve filmu je ještě několik nelogických prohřešků, které by se jen tak scenáristovi neměly odpustit.

Zmiňoval jsem v úvodu, že se je na co dívat, bylo to myšleno zejména po stránce výtvarné. Výprava filmu je naprosto dokonalá! Tvůrci si museli poradit se zákazem Vatikánu natáčet reálné kostely, hrobky a vůbec celý Vatikán. Trikaři si tedy vyhráli především s digitálním náměstím Svatého Petra a architekti se stavbami ostatních vatikánských a římských památek. Hudební skladatel Hans Zimmer si pohrál s pár hudebními základy ze Šifry a opět prokázal svou kvalitu.

Hodnocení hereckého ansáblu patří kupodivu (kupodivu oproti předchozí Šifře) k té pozitivnější stránce filmu, než třeba výše uvedený scénář. Tom Hanks hraje jak umí nejlíp. Ale přeci jenom dostal k sobě parťáka, který ho předčí. Izraelská herečka Ayelet Zurer v roli vědkyně srší vtipem, dokonalou drzostí a jazykovou vybaveností (nemyslím teď to, co napadlo zajisté pár z vás…). Camerlengo Ewan McGregor dostal bohužel větší prostor pro hraní až ke konci filmu.

Dan Brown na podzim vydá svou další knihu s postavou Roberta Langdona. Filmaři se samozřejmě nemohou dočkat, jak jim vydělají Andělé a démoni (Šifra má na svém kontě tři čtvrtě milionu dolarů), aby se pustili i do této knižní předlohy. Snad jim dojde jedna věc: vyměňte scénáristu. Máte-li rádi dvojí konce přidejte si k mému hodnocení dalších 10 %. Jste-li věřící odečtěte nejlépe 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...